SC 200-25.000

Statiile de epurare mecano-biologice Stainless Cleaner sunt proiectate pentru epurarea tuturor tipurilor de ape uzate orasenesti iar principiul biologic are la baza epurarea cu biomasa in suspensie (oxidare-nitrificare), pre-epurare mecanica, denitrificare frontala si stabilizarea aeroba a namolului.  Statia de epurare este echipata si cu sistem pentru precipitarea fosforului. Datorita acestor procese eficienta statiilor este prevazuta sa atinga valori de 90-98 %. Calitatea apei uzate atinsa dupa epurare permite acesteia sa fie deversata intr-un emisar natural conform normativelor in vigoare. Statiile de epurare Stainless Cleaner sunt oferite impreuna cu suportul tehnic profesional pentru gasirea solutiilor optime in epurarea diverselor tipuri de ape uzate.

Flux tehnologic
a). Linia apei:
Statie de pompare influent, inclusiv gratar rar actionat manual sau electric;
Pre-epurare mecanica fina, care poate fi realizata cu:
-Gratar des, aerat, curatit manual
-Deznisipator-separator de grasimi
-Sita automata cu perii
-Sita automata cu snec si presa integrata
-Echipament integrat de sitare si deznisipare
-Echipament integrat de sitare, deznisipare si separare grasimi
Compartiment de denitrificare agitat cu mixer submersibil
Compartiment de oxidare-nitrificare aerat cu sistem de aerare cu bule fine;
Decantor secundar tip Dortmund;
Sistem de evacuare ape epurate ce poate fi realizat cu:
-Rigole cu muchie de deversare
-Conducte submersate perforate
Sistem de dezinfectie al efluentului ce poate fi realizat cu:
-Ultraviolete (UV)
-Prin dozare de hipoclorit de sodiu
Statie de pompare efluent

b). Linia namolului:
Ingrosator de namol;
Echipament pentru indepartarea spumei de la:
-Suprafata cilindrului de linistire
-Suprafata decantorului secundar
-Suprafata compartimentului de oxidare-nitrificare
Depozit de namol aerat cu sistem de aerare cu bule medii
Deshidratare namol ce poate fi realizata cu:
-Unitate deshidratare namol in saci
-Filtru presa cu banda

c). Echipamente de masura si control:
Tablou de comanda si automatizare
Sonda de oxigen
Sonda de suspensii
Masurare debit, ce poate fi realizata cu:
-Debitmetru inductiv
-Debitmetru tip Parshall
Echipament prelevare probe de apa
Echipamente analiza parametrii apa uzata.

Pre-epurarea mecanica grosiera are loc in gratarul rar al statiei de pompare de unde apa uzata este pompata in treapta de pre-epurare mecanica fina. Apa pre-epurata mecanic ajunge in zona de denitrificare care este conectata prin orificii cu bazinul cu namol activat. In zona de denitrificare apa este mentinuta in miscare de un mixer submersibil si tot in aceasta zona se realizeaza descompunerea anaeroba a compusilor azotului din apa uzata. Poluarea organica este eliminata biologic din apa uzata in zona cu namol activat, aerata cu un sistem de aerare cu bule fine. O conditie a bunei desfasurari a acestor procese este asigurarea conditiilor optime de viata a biomasei combinata cu stabilizarea aeroba a namolului.Apa uzata epurata este separata de namolul activ in decantorul secundar iar apa rezultata din decantare este descarcata prin conducta de evacuare in receptor. Inainte de evacuarea in receptor efluentul statiei de epurare poate fi dezinfectat. De pe fundul decantorului secundar namolul activ este pompat in zona de denitrificare ca si namol de recirculare. Spuma de la suprafata decantorului secundar si grasimile din cilindrul de linistire sunt indepartate in mod automat. Din namolul de recirculare o fractie ajunge in ingrosatorul de namol ca si namol de in exces. Pomparea namolului din ingrosatorul de namol in bazinul de stocare namol se realizeaza in mod automat cu ajutorul sondei de suspensii. Bazinul de stocare namol este aerat cu un sistem de aerare cu bule medii, ce contribuie la o mai buna omogenizare si stabilizare a namolului si previne fermentarea acestuia. Sursa de aer pentru depozitul de namol este asigurata de o suflanta. Namolul din depozitul de namol poate fi fie vidanjat periodic sau poate fi deshidratat. Sursa de aer pentru zona de oxidare-nitrificare este pozitionata deasupra bazinului de denitrificare si consta in suflante ce alimenteaza cu aer statia de epurare printr-un sistem de conducte. Aerarea procesului biologic este controlata in mod automat cu o sonda de oxigen. Compusii fosforului vor fi indepartati prin precipitare chimica. Debitul influent in statia de epurare va fi monitorizat cu ajutorul unui debitmetru.

Avantajele sistemului Stainless Cleaner:

-Statiile de epurare Stainless Cleaner contin toti pasii epurarii care pot garanta astfel atingerea parametrilor normativului NTPA   001.

-Toate echipamentele si componentele, cat si faptul ca fiecare etapa de epurare este bine delimitata de restul etapelor,  fac ca eficienta epurarii sa atinga in mod normal valori de 90-98 %.

-Toate echipamentele statiei de epurare sunt montate intr-un singur bazin de beton compartimentat. Echipamentele submersate sunt realizate din inox EN 1.4301 iar pasarelele si balustradele sunt realizate din otel galvanizat la clad.

-Durabilitatea bazinului de beton si calitatea echipamentelor utilizate asigura o durata de viata foarte mare a intregului sistem de epurare (peste 35 de ani) in comparatie cu sistemele de epurare in containere metalice. Conceptul statiilor de epurare Stainless Cleaner este de a utiliza un spatiu cat mai redus si de a-l exploata la maximum  in acest mod cladirea operationala a statiei de epurare se realizeaza deasupra bazinului modulat  de beton  al statiei de epurare – solutie ideala pentru utilizare pentru localitati in mediu rural.

– Fluxul hidraulic in cadrul statiei de epurare se realizeaza gravitational iar in cadrul sistemului de epurare nu sunt utilizate medii de filtrare sau altfel de medii fixe. Toate acestea exclud posibilitatea de blocare a sistemului de epurare Stainless Cleaner.

– Posibilitate de functionare intre 30% si 120 % daca concentratia de namol (biomasa) din sistem se incadreaza intre 40%-60%.

– Costuri de exploatare si intretinere minime (0.09-0.11 Euro/m3 de apa epurata). Valoarea mica a costurilor se datoreaza si faptului ca acest sistem de epurare nu utilizeaza pentru sustinerea epurarii biopreparate sau alti reactivi, care leaga beneficiarul de furnizor prin achizitionarea permanenta a acestora. Sistemul de epurare Stainless Cleaner utilizeaza doar un coagulant (sulfat feric) pentru precipitarea chimica a fosforului si un floculant (Praestol) pentru a asigura o deshidratare cat mai buna a namolului.

– Functionare fara degajare de mirosuri. In cadrul procesului de epurare nu au loc procese anaerobe, de fermentare, care ar putea fi sursa mirosurilor neplacute. Namolul in exces din depozitul de namol este aerat inainte de deshidratare pentru a preveni fermentarea si a asigura o mai buna stabilizare a acestuia.

– Echipamente agrementate in Romania.

– Constructie compacta ce ocupa un spatiu redus pentru montaj.