Polietilena
Separatoare de namol si hidrocarburi din polietilena de inalta densitate
1. Descriere :
Separatorul de namol si produse petroliere (hidrocarburi) retine produsele petroliere si suspensiile continute in apele pluviale, in apele de spalari sau in alt tip de ape care pot fi impurificate in acest fel. Este foarte important de a stabili debitul corect si a alege echipamentul corespunzator pentru fiecare obiectiv in parte. Un separator nu trebuie sa fie nici foarte mic (subdimensionat) – debitul mare nu va permite o buna „separare” a suspensiilor si produselor petroliere, si nici foarte mare (supradimensionat) – din punct de vedere economic.
Apele de ploaie sau apele industriale care contin produse petroliere si suspensii (praf, nisip si alte substante solide in suspensie) intra initial in primul compartiment ce reprezinta separatorul de namol. Un deflector incorporat asigura reducerea vitezei si astfel sedimentarea substantelor solide continute de apele uzate influente in separator. In continuare apele uzate poluate cu produse petroliere sunt supuse unui proces de flotare (uleiurile se separa de apa si datorita diferentei de densitate se ridica la suprafata apei) si astfel are loc o separare corespunzatoare a acestora. Din separatorul de namol ape trec pe la partea inferioara a unui perete despartitor in cel de-al doilea compartiment – separatorul de hidrocarburi – echipat cu un filtru coalescent. Apele „separate” ies din separator printr-o conducta speciala, submersata, echipata cu inchidere automata, pentru situatiile in care nivelul de ulei de la suprafata separatorului creste foarte mult. Toate acestea fac imposibil ca produsele petroliere sa poata iesi din separator iar concentratia de produs petrolier in efluent sa fie mai mica de 5 mg/l.
Pentru obtinerea unor concentratii mai mici de 2 mg/l produs petrolier in efluent sunt folosite filtre aditionale, speciale.
Filtru coalescent este proiectat sa colecteze la suprafata lui particulele de hidrocarburi care nu au suficienta masa volumetrica pentru a se ridica la suprafata lichidului. In momentul in care stratul de hidrocarburi, de pe filtrul coalescent, capata o masa corespunzatoare, atunci se va ridica si el la suprafata lichidului. Filtrul coalescent permite deversarea apelor epurate din separatoarele de hidrocarburi cu o concentratie de produs petrolier mai mica de 5 mg/l. Daca sunt utilizate filtre aditionale concentratia de produse petroliere din efluent nu va depasi 2 mg/l. Cu astfel de concentratii ale produsului petroliere in efluentul separatoarelor de hidrocarburi deversarea apelor se poate face conform normativelor in vigoare intr-un emisar natural.
Inchiderea automata este un dispozitiv de siguranta care impiedica produsele petroliere sa iasa din separator in cazul in care acesta nu este operat (supravegheat) corespunzator sau in cazul unor stuatii accidentale de prea-plin. Evacuarea din separator va fi inchisa cu un clapet special conectat la un flotor care este tarat in functie de densitatea specifica a hirocarburilor. Flotorul urmareste in mod constant stratul de produse petroliere care se afla intr-un proces de continua ingrosare (pozitia flotorului este intotdeauna in zona centrala), pana cand acesta atinge nivelul maxim si este inchisa astfel conducta de evacuare.
By-pass-ul este un sistem de deversare (prea-plin) care poate fi incorporat in separator. Cu un by-pass incorporat debitul nominal al separatorului poate fi marit de 5 ori (in varianta standard) sau chiar si de 10 ori (varianta extinsa). Separatoarele cu by-pass sunt utilizate pentru epurarea apelor pluviale ce provin de pe suprafete foarte intinse.
By-passul asigura functionarea separatorului chiar si in cazul unor ploi torentiale, foarte puternice. In timpul ploii debitul creste si astfel capacitatea nominala a separatorului este depasita. Capacitatea separatorului fiind depasita, nivelul in separator va creste si el pana va atinge progul deversor al by-pass-ului, pozitionat deasupra intrarii, si astfel acesta va intra in functiune. In acest fel surplusul de apa de ploaie, slab incarcat cu produse petroliere, nu va afecta functionarea separatorului, ajungand prin by-pass direct in emisar, in timp ce suspensiile solide nedizolvate in apa de ploaie (namol, nisip, pietris) vor fi retinute in separatorul de namol.
2. Domeniu de utilizare
A. Statii de distributie a carburantilor
B. Service-uri auto
C. Parcari auto
D. Garaje industriale
E. Rafinarii
F. Puncte de incarcare-descarcare produse petroliere
G. Alte obiective unde se scurg accidental ape infestate cu poduse petroliere
3. Tabele tipodimensiuni
3.1. Separatoare de namol si produse petroliere din polietilena de inalta densitate cu filtru coalescent si inchidere automata tip SWOK
3.2. Separatoare de namol si produse petroliere cu by-pass (1/5), din polietilena de inalta densitate, cu filtru coalescent si inchidere automata tip SWOBK
3.3 Separatoare de namol si produse petroliere cu by-pass (1/10), din polietilena de inalta densitate, cu filtru coalescent si inchidere automata tip SWODBK
4. Avantajele sistemului de separare a namolului si produselor petroliere:
– separatoarele de grasimi sunt certificate CE (link certificari)
– la evacuare apele epurate intrunesc conditiile de evacuare impuse de Normativul NTPA 001 privind limitele de incarcare cu produse petroliere a apelor uzate evacuate in receptori natrurali.
– vidanjarea separatoarelor de namol si produse petroliere se realizeaza la perioade mari de timp (aprox. o data pe an).
– usor de montat si intretinut (se urmareste nivelul de namol acumulat si gradul de colmatare cu namol)
– proces gravitational; nu sunt un consumator de energie electrica
– nu emana mirosuri neplacute chiar daca nu sunt etanse putand fi amplasate in apropierea locuintelor
– durata mare de viata datorita materialelor folosite
– montaj subteran (in spatii carosabile sau necarosabile) sau suprateran